version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











11 november 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu delegatia ambasadorilor OSCE, care efectueaza o vizita de informare in Republica Moldova.

Marian LUPU si-a exprimat speranta ca vizita delegatiei OSCE in Republica Moldova intr-o componenta atat de reprezentativa va contribui la obtinerea de catre statele-membre ale OSCE a unei imagini reale despre situatia din tara noastra, in particular despre procesul de reglementare a diferendului transnistrean.

Spicherul a reiterat pozitia Parlamentului Republicii Moldova in raport cu procesul de solutionare a problemei transnistrene, mentionand necesitatea rezolvarii acestui conflict intr-o maniera pasnica, prin dialog si negocieri constructive si cu respectarea principiilor suveranitatii si integritatii teritoriale a tarii noastre.

"Parlamentul Republicii Moldova apreciaza drept extrem de importanta pozitia comunitatii internationale in aceasta chestiune, iar OSCE reprezinta un important partener in procesul de negocieri a unei solutii viabile a problemei nistrene", a afirmat Marian LUPU.

In context, spicherul a informat oficialii OSCE despre faptul ca pozitia tuturor fortelor politice din Parlamentul Republicii Moldova a fost reflectata in documentul adoptat la inceputul primei sesiuni a Legislaturii curente. Marian LUPU a precizat ca Declaratia cu privire la parteneriatul politic pentru realizarea obiectivelor integrarii europene, document politic care stabileste integrarea europeana si reintregirea teritoriala drept obiective strategice pentru tara noastra, atat pe plan intern, cat si pe dimensiunea politicii externe, a fost votata in unanimitate de catre fractiunile parlamentare, in pofida altor divergente de ordin politic.

Totodata, Marian LUPU a adus la cunostinta oficialilor OSCE ca pozitia Parlamentului Republicii Moldova in problema transnistreana a fost exprimata foarte elocvent in iulie 2005, cand forul legiuitor a votat prin consens Declaratia cu privire la initiativa Ucrainei in problema reglementarii conflictului transnistrean, Apelurile cu privire la criteriile de democratizare si demilitarizare a zonei transnistrene a Republicii Moldova si Legea cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului.

"Apreciem sustinerea politica, financiara si tehnica a comunitatii internationale prin decizia de instituire a Misiunii Uniunii Europene de Asistenta la Frontiera, care si-a demonstrat eficienta pe parcursul activitatii sale. Republica Moldova a creat un sistem facilitat de inregistrare pentru agentii economici din stanga Nistrului, iar pana in prezent peste 240 de intreprinderi de pe malul stang al Nistrului s-au inregistrat la autoritatile abilitate din Chisinau. Autoritatile moldovenesti au extins pana la 1 ianuarie 2007 perioada de inregistrare a intreprinderilor din regiunea transnistreana, insa suntem disponibili sa extindem acest termen daca va fi necesar", a mai adaugat spicherul.

De asemenea, Presedintele Parlamentului a exprimat gratitudine partenerilor internationali pentru nerecunoasterea rezultatelor asa-numitului referendum organizat de catre autoproclamata administratie din stanga Nistrului la 17 septembrie curent. "Apreciem sustinerea ferma a pozitiei Republicii Moldova in aceasta chestiune din partea organismelor internationale. Rezultatele asa-zisului referendum nu pot fi luate in consideratie in conditiile in care in regiunea transnistreana lipsesc cu desavarsire elemente democratice pentru existenta unor mass media libere, a unor organizatii neguvernamentale independente si necontrolate politic, iar societatea de pe malul stang a fost supusa de mai bine de un deceniu unei dezinformari agresive", a mai subliniat spicherul.

In acelasi timp, Marian LUPU a reiterat necesitatea modificarii actualului format de pacificare si inlocuirea acestuia cu o misiune de observatori civili si militari sub mandat international. De asemenea, spicherul a subliniat importanta evacuarii stocurilor de armament de pe teritoriul din stanga Nistrului in conformitate cu angajamentele asumate de catre Federatia Rusa in cadrul reuniunilor OSCE. Totodata, Presedintele Parlamentului a accentuat faptul ca Republica Moldova isi va mentine statutul de neutralitate, lucru care, potrivit spicherului, este un argument in favoarea solutionarii viabile a conflictului transnistrean si nu contravine in nici un caz eforturilor si demersului de integrare europeana a tarii noastre.

"Parlamentul Republicii Moldova se pronunta pentru normalizarea relatiilor dintre cele doua maluri ale Nistrului. Sunt extrem de necesare si binevenite proiectele care isi propun sa contribuie la reintegrarea sociala si economica a celor doua maluri de Nistru. Conflictul transnistrean nu este un conflict national, etnic sau religios, ci mai degraba poarta un caracter ideologic. Din acest motiv este esential sa identificam un model viabil de reglementare, care ar contribui la o solutionare durabila a problemei si ar consolida suveranitatea si integritatea teritoriala a tarii", a afirmat Marian LUPU.

La randul lor, ambasadorii acreditati la OSCE au subliniat rolul important si constructiv care ii revine Legislativului de la Chisinau in procesul de contributie la identificarea unei solutii viabile a problemei transnistrene. In acelasi timp, oficialii OSCE au mentionat faptul ca un element pozitiv in acest proces ar fi cresterea atractivitatii Republicii Moldova pentru locuitorii din stanga Nistrului si transformarea democratica a tarii. In acest context, interlocutorii au abordat aspecte ce vizeaza crearea unui cadru legislativ atractiv pentru atragerea unor importante investitii straine in domenii strategice pentru Republica Moldova.

11.11.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova