version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











6 october 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu membrii delegatiei Comitetului de Cooperare Parlamentara Republica Moldova-Uniunea Europeana.

O delegatie din partea Republicii Moldova, in frunte cu Valentina Buliga, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Protectie Sociala, Sanatate si Familie, a participat intre 29-30 septembrie, la Sofia, la Consultarile Regionale Interguvernamentale a tarilor din Europa de Sud-Est privind Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), document adoptat la 27 februarie 2005.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu membrii delegatiei Comitetului de Cooperare Parlamentara Republica Moldova-Uniunea Europeana.

In cadrul discutiilor, Presedintele Parlamentului a subliniat faptul ca reuniunea Comitetului de Cooperare Parlamentara RM-UE, a VIII-a, care isi va incepe astazi lucrarile, are pentru Republica Moldova o conotatie mai importanta decat cele precedente, intrucat se desfasoara concomitent cu implementarea de catre tara noastra a Planului de Actiuni RM-UE, dar si intr-un cadru politic national stabil.

Marian Lupu a accentuat ca stabilitatea politica actuala din tara a creat premise favorabile pentru realizarea cu succes a reformelor in directia integrarii europene. Potrivit Presedintelui Legislativului, implementarea Planului de Actiuni a determinat domeniile prioritate de activitate, in prezent tara noastra identificand mecanismele de executare a prevederilor acestui document.

Marian Lupu a stipulat ca prevederile Planului de Actiuni sunt apreciate de catre autoritati, in primul rand, drept auto angajamente, in virtutea faptului ca vizeaza adoptarea pentru toate domeniile a standardelelor europene, care si-au demonstrat eficienta si viabilitatea. In context, spicherul a accentuat ca obiectivele de integrare europeana a Republicii Moldova vizeaza nu atat politica externa, cat, in primul rand, realizari la nivel national.

Spicherul a informat, de asemenea, oficialii europeni despre faptul ca Parlamentul este in proces de elaborare a unui program legislativ pentru ajustarea legislatiei nationale la aquis-ul comunitar, care urmeaza sa fie definitivat pana la finele anului curent. Potrivit lui Marian Lupu, acest program presupune o abordare sistemica a procesului legislativ, stabilirea prioritatilor actiunilor, precum si va permite identificarea unui echilibru intre actiunile ce necesita a fi infaptuite cu resursele financiare disponibile.

Marianne Mikko, copresedinte al Comitetului de Cooperare Parlamentara RM-UE, a afirmat, la randul sau, ca Republica Moldova a avansat semnificativ pe calea reformelor democratice, salutand in particular semnarea Planului de Actiuni RM-UE, dar si preconizata deschidere a Delegatiei Comisiei Europene la Chisinau.

Oficialul european si-a exprimat satisfactia in legatura cu faptul ca Republica Moldova si-a stabilit un set de prioritati clare in procesul de integrare europeana, exprimandu-si speranta ca acestea vor fi materializate in actiuni concrete.

O delegatie din partea Republicii Moldova, in frunte cu Valentina Buliga, presedintele Comisiei Parlamentare pentru Protectie Sociala, Sanatate si Familie, a participat intre 29-30 septembrie, la Sofia, la Consultarile Regionale Interguvernamentale a tarilor din Europa de Sud-Est privind Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului (CCCT), document adoptat la 27 februarie 2005.

Conventia Cadru, ratificata deja de 87 de tari, reprezinta punctul de cotitura in lupta cu acest flagel global major si anunta o noua era in domeniul controlului tutunului la scara nationala, regionala si internationala. Documentul serveste drept un instrument eficient pentru statele-membre ale OMS de initiere a deciziilor politicile necesare pentru un control viguros al tutunului la nivel national.

Valentina Buliga a tinut un discurs privind importanta Conventiei Cadru pentru Controlul Tutunului si procesul de promovare a acesteia in tara noastra. In particular, presedintele comisiei parlamentare de profil a mentionat ca, la fel ca si alte state din regiune, Republica Moldova a sustinut procesul de promovare a Conventiei atat la nivel regional, cat si global, subscriind la declaratiile si planurile de actiune adoptate in cadrul diverselor reuniuni regionale, precum Strategia Europeana pentru Controlul Tutunului si Declaratia de la Varsovia.

Fiind o tara care a semnat Conventia Cadru pentru Controlul Tutunului si care este in curs de pregatire pentru a deveni parte la aceasta, in Republica Moldova a fost creat un comitet interministerial caruia ii revine misiunea de a identifica masurile si actiunile de ordin legislativ, tehnic, de infrastructura si de capacitati, necesare in Moldova in vederea crearii premiselor pentru implementarea Conventiei si pentru promovarea cunoasterii obligatiilor acesteia la nivel national.

Evenimentul a fost organizat de Ministerele Sanatatii din Bulgaria si Croatia in cooperare cu Biroul Regional al Organizatiei Mondiale a Sanatatii pentru Europa si a avut drept scop consolidarea cooperarii intersectoriale prin schimb de experienta si promovarea procesului de ratificare la nivel national si regional. Reuniunea se incadreaza in unul dintre cele 7 proiecte regionale din cadrul Retelei de Sanatate din Europa de Sud-Est si a Initiativei pentru Coeziune Sociala a Pactului de Stabilitate - Proiectul pentru controlul tutunului din Europa de Sud-Est, lansat recent si in Republica Moldova.

Rezultatele intrunirii consultative vor fi discutate si in cadrul celui de-al II-lea Forum al Ministrilor Sanatatii din Europa de Sud-Est, care se va desfasura la Skopje intre 25-26 noiembrie curent, cu participarea ministrilor sanatatii si finantelor din regiune.

In luna ianuarie 2006 va urma o reuniune la nivel national in scopul evaluarii recomandarilor facute in cadrul consultarilor si in vederea asigurarii procesului CCCT in regiunea Europei de Sud-Est.

06.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova