version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











21 october 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, si Presedintele Legislativului Republicii Ungare, Katalin Szili, au semnat joi, la Budapesta, un Acord de cooperare interparlamentara intre Legislativele ambelor tari.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Presedintele Republicii Ungare, Laszlo Solyom. Interlocutorii au facut o trecere in revista a relatiilor bilaterale, constatand cu satisfactie nivelul lor ascendent atat la nivel politic, cat si comercial-economic.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, si Presedintele Legislativului Republicii Ungare, Katalin Szili, au semnat joi, la Budapesta, un Acord de cooperare interparlamentara intre Legislativele ambelor tari.

Documentul prevede, intre altele, acordarea de catre Adunarea Nationala a Republicii Ungare Parlamentului Republicii Moldova sprijin si consultari in vederea realizarii obiectivelor stipulate in Politica de Vecinatate a UE in general, si in Planul de actiuni UE-RM in particular. De asemenea, Acordul stipuleaza asistenta pentru ajustarea graduala a legislatiei Republicii Moldova la acquis-ul comunitar, cat si in procesul general al tarii noastre ce tine de aspiratiile de aderare la Uniunea Europeana. De asemenea, documentul prevede ca partile semnatare se vor consulta asupra problemelor de interes comun si, in caz de necesitate, isi vor coordona demersurile in cadrul organizatiilor internationale.

Pentru realizarea prevederilor prezentului Acord, partile vor face schimb de vizite la nivelul conducerii autoritatilor legislative, reuniuni comune ale comisiilor parlamentare de specialitate, precum si a grupurilor legislative de lucru, vizite ale grupurilor parlamentare de prietenie etc.

In cadrul intrevederii cu Katalin Szili, care a precedat semnarea Acordului, spicherul Marian Lupu a declarat ca prezentul cadru juridic in raporturile bilaterale urmeaza a fi reactualizat, ca urmare a aderarii la 1 mai 2004 a Ungariei la UE.

Katalin Szili a remarcat ca printre primii pasi infaptuiti de Ungaria in procesul de aderare la UE a fost ajustarea legislatiei nationale la normele comunitare. In acest sens a fost creata o Comisie speciala, compusa din reprezentanti ai tuturor fortelor politice din Parlament, al carei scop a fost promovarea la nivel legislativ a masurilor necesare pentru integrare.

Presedintele Adunarii Nationale a Ungariei a exprimat disponibilitatea de a impartasi experienta acestei comisii, inclusiv prin punerea la dispozitia Chisinaului a sarcinilor pe care a avut sa le infaptuiasca si rezultatele muncii ei. Totodata, Katalin Szili a solicitat prezentarea de catre Republica Moldova a unei liste proprii cu domeniile pentru care tara noastra doreste sa obtina sustinerea Ungariei.

Marian Lupu a declarat ca o la moment se intocmeste Planul individual de actiuni Moldova-Ungaria, care va viza si domeniile pentru care Chisinaul doreste sa obtina sprijinul Ungariei. Acest document ar putea fi prezentat partii maghiare inainte de vizita la Budapesta a ministrului moldovean al Afacerilor Externe si Integrarii Europene, preconizata pentru mijlocul lunii noiembrie.

Totodata, Presedintele Parlamentului a adus multumiri pentru sustinerea plenara a pozitiei Republicii Moldova in probleme principiale in cadrul unor importante organisme internationale, cum ar fi Adunarea Parlamentara a CE, OSCE etc.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Presedintele Republicii Ungare, Laszlo Solyom. Interlocutorii au facut o trecere in revista a relatiilor bilaterale, constatand cu satisfactie nivelul lor ascendent atat la nivel politic, cat si comercial-economic.

O dovada elocventa in acest sens reprezinta vizita in 2003 la Budapesta a Presedintelui Vladimir Voronin, consultarile permanente la nivelul Ministerelor Afacerilor Externe, schimbul de experti in diferite domenii, vizite ale delegatiilor parlamentare etc.

Marian Lupu a declarat ca Republica Moldova trateaza Ungaria ca pe un partener deosebit de important in regiunea centrala a Europei, precum si in calitatea ei de membru al UE.

Totodata, Presedintele Parlamentului a adus multumiri pentru sustinerea plenara din partea Ungariei a dezideratului de integrare europeana al tarii noastre. Asistenta pe care o va acorda Ungaria Moldovei in acest sens va fi reglementata de Planul de Actiuni Moldova-Ungaria, care este preconizat sa fie semnat la mijlocul lunii viitoare.

Laszlo Solyom a apreciat, la randul sau, ca Republica Moldova este unul dintre cei mai importanti parteneri economici ai Ungariei dintre statele ex-sovietice si a adus multumiri pentru organizarea la Budapesta a forului oamenilor de afaceri "Moldova prezinta", exprimandu-si convingerea ca acest eveniment, la care participa Presedintele legislativului moldovean, va contribui la stabilirea unor relatii directe intre businessmenii din ambele state.

Referindu-se la procesul de ajustare a legislatiei nationale la normele acquis-ului comunitar, initiat de Parlamentul de la Chisinau, Laszlo Solyom a declarat ca, gratie asistentei pe care ne va acorda-o tara sa, Moldova va reusi sa evite acele greseli pe care le-a comis in acest proces Ungaria.

Marian Lupu a adus multumiri autoritatilor Republicii Ungare pentru sustinere pe plan international si a solicitat sprijin in procesul de solutionare a diferendului transnistrean, prin sprijinirea pozitiei oficiale a Moldovei in cadrul Comisiei Europene, Consiliului European, APCE si AP OSCE.

Profitand de ocazia acestei intrevederi, spicherul Marian Lupu a reiterat invitatia Presedintelui Vladimir Voronin adresata lui Laszlo Solyom de a efectua o vizita oficiala in Republica Moldova.

Laszlo Solyom a acceptat cu placere aceasta invitatie si a declarat ca vizita la Chisinau ar putea fi efectuata in prima jumatate a anului viitor.

21.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova