version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











7 october 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut o intrevedere cu Comisarul Uniunii Europene pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate, Benita Ferrero Waldner.

In cadrul discutiilor, spicherul Marian Lupu a accentuat ca Republica Moldova isi concentreaza eforturile in vederea integrarii europene, in primul rand, prin preluarea standardelor europene si implementarea acestora la nivel national.

Marian Lupu a informat, de asemenea, oficialul Comisiei Europene despre faptul ca Legislativul va adopta pana la sfarsitul anului curent un program legislativ, care va stabili directiile si actiunile prioritare in vederea armonizarii legislatiei nationale la acquis-ul comunitar. Potrivit spicherului, programului va viza trei directii principale: amendarea si adoptarea legilor necesare, precum si ratificarea acordurilor si documentelor internationale.

Benita Ferrero Waldner a afirmat, la randul sau, ca Republica Moldova trebuie sa valorifice pe deplin posibilitatile pe care le ofera Politica Europeana de Vecinatate pentru realizarea cu succes a reformelor democratice.

Oficialul european a reiterat disponibilitatea Uniunii Europene de a sustine aspiratiile europene ale Moldovei, mentionand in special eforturile comune de securizare a frontierelor. In context, Benita Ferrero Waldner s-a pronuntat pentru consolidarea securitatii energetice, precum si pentru aprofundarea cooperarii economice.

Comisarul UE pentru Relatii Externe si Politica Europeana de Vecinatate s-a aratat interesata si de continutul Legii cu privire la prevederile de baza ale statutului juridic special al localitatilor din stanga Nistrului.

Marian Lupu a precizat, in context, ca Legea respectiva nu reglementeaza statutul regiunii din stanga Nistrului, ci reprezinta o expresie a unei pozitii politice unice in aceasta problema. Statutul propriu-zis al regiunii va fi elaborat in comun de catre expertii in domeniu de pe ambele maluri ale Nistrului, dar numai dupa democratizarea si demilitarizarea zonei nistrene.

07.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova