version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











26 october 2005

Comisia parlamentara pentru protectie sociala, sanatate si familie a audiat, miercuri, 26 octombrie, informatia Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale privind masurile de profilaxie a gripei aviare in Republica Moldova.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Populare Chineze in Republica Moldova, Xu Zhongkai, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice in tara noastra.

Comisia parlamentara pentru protectie sociala, sanatate si familie a audiat, miercuri, 26 octombrie, informatia Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale privind masurile de profilaxie a gripei aviare in Republica Moldova.

Potrivit lui Ion Bahnarel, seful Centrului Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva, in Republica Moldova nu au fost confirmate cazuri de gripa aviara.

Totodata, oficialul Ministerului a informat membrii Comisiei ca au fost deja coordonate cu institutiile responsabile, precum si cu autoritatile publice locale, un sir de masuri pentru identificarea unor eventuale cazuri de gripa aviara. Printre acestea Ion Bahnarel a mentionat introducerea starii de carantina pe o raza de la 3 la 10 km cu sacrificarea prin incinerare a pasarilor din localitatea respectiva.

De asemenea, au fost procurate 24 de costume de protectie speciale repartizate pe intreg teritoriul tarii. In context, seful Centrului Stiintifico-Practic de Medicina Preventiva a precizat ca la momentul actual specialistii nationali pot efectua doar teste preventive in ceea ce priveste identificarea virusului gripei aviare, care ulterior, pentru confirmare, urmeaza a fi trimise fie in Marea Britanie, fie in Germania sau Franta.

Totodata, Gheorghe Rusu, presedintele Companiei Nationale de Asigurari in Medicina, a subliniat ca institutia pe care o reprezinta va procura in scurt timp cateva sute de doze de preparate impotriva gripei aviare. La nivel mondial, doar doua preparate sunt recunoscute drept eficiente in cazurile gripei aviare, Tamiflu si Relenza, neexistand un vaccin contra virusului H5N1, ci doar un proiect de vaccin testat in prezent in Ungaria, a mai subliniat Gheorghe Rusu.

In context, Gheorghe Rusu a declarat ca institutia pe care o reprezinta va procura cca 45 mii de doze de vaccin antigripal. In acest sens, Gheorghe Rusu a mai informat Comisia parlamentara de profil despre faptul ca in prezent nici o farmacie din tara nu dispune de autorizatie pentru comercializarea vaccinelor antigripale.

In urma audierilor, comisia de profil a recomandat Ministerului Sanatatii si Protectiei Sociale sa intensifice campania de informare a populatiei privind riscurile gripei aviare si sa tina sub control comercializarea vaccinelor antigripale.

Potrivit datelor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul gripei aviare H5N1 a fost descoperit prima data in Hong Kong in 1997. In 2003 si recent in 2005 au izbucnit cateva focare la nivel mondial, inclusiv in Federatia Rusa si Romania, in urma carora au fost inregistrate 118 cazuri de imbolnavire la om, dintre care 70 de persoane au decedat. Virusul gripei aviare se transmite de la pasari la om si poate fi letal. Totodata, specialistii afirma ca virusul respectiv nu se transmite de la om la om si nici nu poate fi obtinut prin consumarea produselor bine prelucrate termic.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, l-a primit pe Ambasadorul Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Populare Chineze in Republica Moldova, Xu Zhongkai, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice in tara noastra.

Spicherul Marian Lupu a apreciat contributia diplomatului chinez la promovarea si consolidarea relatiilor dintre cele doua state si la nivel bilateral, si in cadrul organismelor internationale. Presedintele Parlamentului a accentuat ca pe parcursul ultimilor patru ani, relatiile de cooperare cu Republica Populara Chineza au cunoscut un caracter ascendent atat in domeniul politic, cat si economic si umanitar. O dovada elocventa in acest sens reprezinta si numeroasele vizite efectuate de conducerea Republicii Moldova in China si a oficialilor chinezi la Chisinau.

Presedintele Legislativului a adus multumiri ambasadorului Chinei pentru sustinerea fara rezerve a eforturilor Republicii Moldova de reintregire a tarii si a reiterat pozitia oficiala a Chisinaului care vizeaza sprijinirea actiunilor de consolidare a suveranitatii si integritatii teritoriale Chinei.

In alta ordine de idei, referindu-se la cooperarea interparlamentara, Marian Lupu a declarat, de asemenea, ca va incuraja desfasurarea unor actiuni comune, la nivelul Comisiilor permanente si a grupului de prietenie parlamentara cu China pentru a asigura si pe viitor un nivel inalt al cooperarii dintre Legislativele ambelor state.

Xu Zhongkai a mentionat ca Republica Populara Chineza apreciaza Moldova ca fiind un partener foarte apropiat si a remarcat cu satisfactie ca dialogul politic incurajeaza si activizarea contactelor dintre oamenii de afaceri din ambele tari.

Acest lucru este subliniat prin faptul ca pana in prezent, prin intermediul misiunii diplomatice, au obtinut vize de intrare in China peste 600 de oameni de afaceri din Moldova, fata de 400 pe parcursul anului trecut. In plus, pe parcursul a opt luni ale anului curent, schimburile comerciale dintre Moldova si China au atins deja cota inregistrata pe parcursul anului 2004. In Republica Moldova si-au inceput activitatea cateva companii importante din China, interesul pentru dezvoltarea cooperarii economice fiind foarte mare, a adaugat Xu Zhongkai.

In finalul intrevederii, Presedintele Parlamentului i-a adus multumiri domnului Xu Zhongkai pentru activitatea prodigioasa desfasurata in Republica Moldova in calitate de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Populare Chineze, dorindu-i mult succes in cariera diplomatica ulterioara.

26.10.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova