version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











3 december 2007

Pana la mijlocul lunii decembrie curent Parlamentul urmeaza sa examineze si sa adopte amendamente la circa 100 de legi in vigoare in vederea liberalizarii activitatii de intreprinzator si crearii unor conditii mai favorabile pentru desfasurarea activitatii agentilor economici din Republica Moldova.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a prezidat astazi sedinta Comisiei speciale pentru optimizarea cadrului legislativ de reglementare a activitatii de intreprinzator (Ghilotina II), care a pus in discutie aspecte ce vizeaza desfasurarea etapei a doua a reformei regulatorii. La sedinta au participat Consiliul Consultativ in Afaceri, constituit din organizatii de specialitate din sectorul asociativ, si grupul de experti independenti desemnati in cadrul proiectului Bancii Mondiale "Ameliorarea competitivitatii".

Suplimentar initiativei Guvernului care vizeaza modificari la un pachet de aproximativ 80 de legi, Comisia parlamentara speciala a elaborat un nou proiect de lege care preconizeaza modificarea a inca circa 20 de legi, precum si elaborarea in redactie noua a Legii privind licentierea activitatii de intreprinzator. Potrivit Presedintelui Parlamentului noua redactie a legii respective are drept scop sistematizarea genurilor de activitate supuse licentierii si a autoritatilor care presteaza servicii de licentiere, precum si micsorarea numarului genurilor de activitate supuse licentierii.

Comisia speciala va propune Parlamentului spre examinare in prima lectura pachetul respectiv la 7 decembrie curent, iar adoptarea in lectura finala a modificarilor urmeaza sa fie incheiata in a doua jumatate a lunii decembrie pentru a asigura punerea in vigoare a etapei a doua a reformei regulatorii de la 1 ianuarie 2008. Totodata, membrii Comisiei au mentionat necesitatea implementarii prevederilor legii care se refera la Codul Fiscal si Codul Vamal cu incepere de la 1 ianuarie 2009 pentru a asigura elaborarea intre timp a proiectelor de lege a Codului de administrare fiscala si Codului de administrare vamala care ar inlocui actele si instructiunile care reglementeaza in prezent aceste domenii si ar crea un cadru clar si transparent pentru activitatea agentilor economici.

Marian LUPU a accentuat faptul ca etapa a doua a reformei regulatorii are drept obiectiv debirocratizarea excesiva si influenta exagerata a organelor statale asupra activitatii antreprenoriale si vizeaza mai multe sfere de activitate. In particular, spicherul a subliniat faptul ca Ghilotina II va optimiza sistemul de servicii contra plata oferite de autoritatile abilitate cu functii de reglementare si control, va eficientiza sistemul de autorizare si licentiere si sistemul de control economico-financiar. Marian LUPU a relevat importanta mentinerii obiectivului de baza si conceptului general al legii de a crea conditii mai favorabile de activitate pentru antreprenori si de a oferi solutii progresiste in acest sens, precum si de a nu admite care regrese.

Membrii Comisiei au salutat caracterul reformator al etapei a doua a Ghilotinei, care, potrivit lor, va crea premise mai liberale pentru sectorul real al economiei.

NOTA: Legea cu privire la principiile de baza de reglementare a activitatii de intreprinzator a fost adoptata in luna iulie 2006 urmand sa intre in vigoare la 11 august curent, odata cu expirarea a 12 luni de la data publicarii. La sfarsitul sesiunii de primavara - vara curent, Parlamentul, in urma discutiilor publice cu reprezentantii mediului de afaceri si in scopul asigurarii calitatii reformei regulatorii, a extins termenul de implementare a etapei a doua a Ghilotinei pana la 1 ianuarie 2008.

In luna martie curent a fost instituita Comisia parlamentara speciala in scopul asigurarii implementarii adecvate a legii, obiectivul careia este crearea unui cadru favorabil activitatii de intreprinzator in conditii de transparenta si diminuare a implicarii statului, armonizarea legislatiei antreprenoriale nationale cu reglementarile europene si contribuirea la liberalizarea si consolidarea economiei de piata.

03.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova