version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











7 december 2007

Aflat in vizita oficiala in Suedia, in perioada 4 - 6 decembrie curent, Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a intalnit cu Goran HOLMQVIST, Director General Executiv al Sida/ASDI.

In cadrul intrevederii, Marian LUPU a reiterat multumirile autoritatilor Republicii Moldova pentru ajutorul acordat tarii noastre prin intermediul proiectelor finantate de catre Sida/ASDI. De asemenea, spicherul a apreciat inalt noua strategie de dezvoltare pentru Republica Moldova pentru anii 2007-2010 aprobata recent de catre Suedia si care a sporit considerabil volumul de finantare pentru tara noastra. Presedintele Parlamentului moldovean a apreciat transparenta, flexibilitatea si deschiderea spre cooperare demonstrate de activitatea Sida/ASDI in Moldova.

La randul sau, Goran HOLMQVIST a subliniat ca autoritatile de la Stockholm vor continua sa sustina procesul de reforme democratice aflate in derulare in tara noastra, inclusiv in domenii ce vizeaza drepturile omului, buna administrare a sectorului social, consolidarea competitivitatii in sectorul rural, reducerea vulnerabilitatii in sfera energetica, infrastructura, si dezvoltarea sectorului privat.

Tot pe parcursul zilei de 6 decembrie, Marian LUPU a avut o intrevedere cu Birgitta SELLEN, Vicepresedinte al Parlamentului suedez, in cadrul careia a fost discutata intensificarea cooperarii interparlamentare dintre cele doua tari. Oficialul suedez a accentuat rolul important care ii revine parlamentului in consolidarea democratiei in societate, precum si pe calea integrarii europene. Interlocutorii au convenit asupra necesitatii explorarii posibilitatilor de colaborare prin intermediul schimbului de experienta intre legislativele ambelor tari.

Marian LUPU i-a comunicat Vicepresedintelui Parlamentului suedez despre actiunile intreprinse recent in Moldova in sensul ajustarii legislatiei nationale la acquis communautaire, printre care si crearea Centrului de Armonizare a Legislatiei din cadrul Ministerului Justitiei al Republicii Moldova. Presedintele Legislativului Moldovei a subliniat ca ar fi apreciata o colaborare cu autoritatile suedeze in instruirea specialistilor moldoveni, prin delegarea expertilor pe termen lung, stagii si seminare in acest domeniu.

La invitatia lui Marian LUPU, un grup de parlamentari suedezi reprezentand diferite partide politice, va efectua o vizita in Republica Moldova la 17-18 decembrie curent.

07.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova