version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











8 december 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii Companiei de stat Teleradio "Kurgan", Zauralie, Federatia Rusa. Reprezentantii televiziunii ruse se afla in Republica Moldova in vederea obtinerii informatiei din prima sursa despre activitatea producatorilor de vin din tara noastra. In acest sens, acestia au vizitat mai multe intreprinderi moldovenesti de producere a vinurilor.

Presedintele Parlamentului a subliniat importanta vizitei in tara noastra a reprezentantilor Companiei de stat Teleradio "Kurgan" din Federatia Rusa in vederea obtinerii informatiei veridice despre starea lucrurilor din sectorul vitivinicol din Republica Moldova si informarii corecte a consumatorilor din Federatia Rusa.

Spicherul a accentuat faptul ca promovarea productiei vinicole moldovenesti pe piata Federatiei Ruse este in interesul ambelor state. Potrivit Presedintelui Legislativului, producatorii si agentii economici din sectorul vinicol al Republicii Moldova sunt nevoiti acum sa recucereasca piata rusa de desfacere. Restrictiile care au existat asupra exportului produselor vinicole moldovenesti pe piata rusa, a afirmat spicherul, au afectat negativ intreaga balanta a relatiilor economice bilaterale moldo-ruse, precum si in mod dureros au fost afectate sute de mii de persoane angajate in sfera agricola. Un impact negativ a resimtit si sfera bancara din tara, a mai adaugat Marian LUPU.

Presedintele Parlamentului si-a exprimat speranta ca vinurile moldovenesti, datorita calitatii, traditiilor istorice si recunoasterii brandurilor sale, vor reusi sa revina pe un segment important al pietei ruse deja in anul 2008. In acelasi timp, Marian LUPU a accentuat necesitatea diversificarii permanente a pietelor de desfacere a productiei vinicole moldovenesti si relatiilor comerciale, precum si identificarii unor noi parteneriate de afaceri.

"Sectorul vitivinicol reprezinta un tezaur istoric al Republicii Moldova dezvoltat de milenii intregi. Este de datoria noastra sa mentinem traditiile istorice si calitatea recunoscuta a vinurilor moldovenesti", a subliniat Marian LUPU.

In alta ordine de idei, Presedintele institutiei legiuitoare a optat pentru dinamizarea relatiilor comercial-economice cu Federatia Rusa. In acest sens, spicherul a accentuat faptul ca relatiile bilaterale moldo-ruse nu trebuie construite doar prin prima reglementarii conflictului transnistrean. Marian LUPU a remarcat in context faptul ca problema transnistreana nu trebuie sa domine si asupra dezvoltarii relatiilor sociale si culturale dintre popoarele Republicii Moldova si Federatiei Ruse.

In opinia Presedintelui Parlamentului, Federatiei Ruse ii revine un rol important in procesul de reglementare a diferendului transnistrean. Totodata, spicherul a precizat faptul ca formatul de negocieri 5+2 este fara alternativa, confera legitimitate discutiilor pe marginea negocierii unei solutii si ofera o serie de garantii pentru partile implicate in conflict.

Marian LUPU si-a exprimat convingerea ca esenta conflictului, care nu contine nici elemente de conflict etnic sau religios, permite solutionarea problemei transnistrene in baza vointei politice. In context, Seful Legislativului a mentionat ca recentele initiative ale Chisinaului care pun accentul pe dezvoltarea unor sfere de interes comun precum crearea infrastructurii moderne sau revitalizarea sectorului energetic permit abordarea unui dialog constructiv in vederea identificarii unei solutii viabile a conflictului in interesul cetatenilor de pe ambele maluri ale Nistrului.

Referindu-se la livrarea gazelor naturale consumatorilor din Republica Moldova, Presedintele Parlamentului a accentuat importanta stabilirii unei politici tarifare echilibrate, care sa nu afecteze economia tarii si sfera sociala.

08.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova