version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











24 december 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a deplasat, vineri, 21 decembrie curent, la gimnaziul-internat din satul Vascauti, raionul Floresti, unde a participat la programul dedicat sarbatorilor de iarna. Institutia este patronata de Presedintele Parlamentului.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii Asociatiei Studentilor cu Disabilitati din Moldova "Gaudeamus". Asociatia "Gaudeamus" numara in prezent 400 de membri.

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, s-a deplasat, vineri, 21 decembrie curent, la gimnaziul-internat din satul Vascauti, raionul Floresti, unde a participat la programul dedicat sarbatorilor de iarna. Institutia este patronata de Presedintele Parlamentului.

Marian LUPU a urmarit programul cultural-artistic prezentat de catre copii din gimnaziul-internat din Vascauti, unde studiaza si locuiesc 235 de elevi, dintre care 100 cu statut de orfan, iar 135 din familii social-vulnerabile.

Spicherul a adresat copiilor si corpului didactic sincere felicitari cu ocazia frumoaselor sarbatori de iarna, dorindu-le multa sanatate si bunastare.

"Este o mare bucurie pentru mine sa fiu si in acest an alaturi de aceasta frumoasa familie, unde sunt educate valori umane deosebite", a afirmat Presedintele Legislativului.

In mod particular, spicherul a adus multumiri profesorilor care activeaza in institutia respectiva, adresandu-le urari de bine pentru anul 2008.

Marian LUPU a mai accentuat faptul ca inalta distinctie "Meritul Civic" care i-a fost inmanata recent directorului gimnaziului - internat din Vascauti, dlui Tudor TERTEA, reprezinta recunoasterea meritelor intregului corp de discipoli ai institutiei pentru munca nobila dedicata educarii viitorului Republicii Moldova.

Presedintele Parlamentului a mai relevat faptul ca in acest an institutia, care a marcat aniversarea a 50-ea de la fondare, a reusit, datorita eforturilor comune ale autoritatilor si partenerilor straini, sa inaugureze o sala sportiva. In acest context, Marian LUPU a subliniat faptul ca Parlamentul moldovean va sustine si in continuare institutia prin actiuni menite sa imbunatateasca activitatea gimnaziului si viata copiilor.

Cu prilejul sarbatorilor de iarna, Presedintele Parlamentului a oferit institutiei 16 mii lei pentru procurarea unei ionici.

Potrivit directorului gimnaziului, din cei 235 de elevi, doar 100 de copii vor merge in vacanta de iarna in familie, iar ceilalti copii vor petrece sarbatorile de iarna in institutie. Tudor TERTEA, de asemenea, a mai comunicat ca, traditional, si in acest an copii vor merge la Chisinau la Bradul de Craciun si la un spectacol la Teatrul de Papusi "Licurici".

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu reprezentantii Asociatiei Studentilor cu Disabilitati din Moldova "Gaudeamus". Asociatia "Gaudeamus" numara in prezent 400 de membri.

Interlocutorii au abordat aspecte ce vizeaza cooperarea stabilita intre Parlament si Asociatia "Gaudeamus", precum si au trasat actiunile prioritare de colaborare pentru anul 2008 in vederea consolidarii dialogului social intre institutiile statului si societatea civila, in particular in directia pledarii cauzei persoanelor cu disabilitati.

Marian LUPU a apreciat inalt prestatia si perseverenta membrilor Asociatiei "Gaudeamus" in promovarea si protejarea drepturilor studentilor cu disabilitati din Republica Moldova. Spicherul a remarcat abordarea de sistem, profesionalismul inalt si angajamentul civic al exponentilor Asociatiei "Gaudeamus" pentru mentinerea pe agenda interesului public a problemelor cu care se confrunta studentii cu nevoi speciale din tara noastra.

In mod deosebit, spicherul a optat in favoarea consolidarii parteneriatului public - privat si a dialogului social cu reprezentantii societatii civile si identificarii unei agende comune de actiuni in vederea solutionarii eficiente a lacunelor si problemelor inca existente in sfera asigurarii si promovarii drepturilor tinerilor cu disabilitati.

Marian LUPU a reafirmat atasamentul Parlamentului pentru abordarea responsabila a problemelor din domeniul protectiei drepturilor persoanelor cu nevoi speciale si s-a pronuntat pentru identificarea unui mecanism intersectorial de cooperare si dialog, cu implicarea institutiei legislativa, executiva si a societatii civile, in vederea asigurarii realizarii in practica a drepturilor acestei categorii de persoane.

Natalia BUGA, Presedintele Asociatiei Studentilor cu Disabilitati din Moldova "Gaudeamus", a remarcat, la randul sau, cooperarea buna stabilita cu Legislativul moldovean. Potrivit ei, un pas important in directia protejarii drepturilor studentilor cu disabilitati ar fi ratificarea in anul viitor a Conventiei ONU privind Drepturile Persoanelor cu Disabilitati.

Interlocutorii au mai discutat aspecte ce se refera la angajarea in campul muncii a studentilor cu disabilitati, asigurarea acestei categorii de persoane cu locuinte sociale, crearea in institutiile publice si private a infrastructurii necesare pentru acces, etc.

Cu prilejul sarbatorilor de iarna, Marian LUPU a adresat membrilor Asociatiei "Gaudeamus" urari de bine pentru anul 2008, realizarea a noi actiuni si proiecte menite sa contribuie la crearea de noi oportunitati pentru studentii cu disabilitati din Moldova.

24.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova