version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











12 december 2007

Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, a avut o intrevedere cu Krzystof SUPROWICZ, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Polone in tara noastra.

Interlocutorii au pledat in favoarea intensificarii relatiilor interparlamentare moldo-polone, inclusiv prin dinamizarea schimburilor de vizite si mentinerea unor contacte permanente intre institutiile legiuitoare din Republica Moldova si Republica Polonia.

In acest context, partile au optat pentru edificarea relatiilor bilaterale interparlamentare la nivelul Presedintilor legislativelor, comisiilor permanente, grupurilor parlamentare de prietenie si preluarea transferului de experienta pe dimensiunea functionarilor din Aparatele celor doua legislative. In aceasta ordine de idei, a fost abordata oportunitatea semnarii unui Acord de cooperare permanenta intre Aparatele Parlamentelor moldovean si polonez.

De asemenea, Marian LUPU a adresat multumiri autoritatilor poloneze pentru suportul constant acordat tarii noastre in realizarea aspiratiilor de integrare europeana, inclusiv prin intermediul derularii unui numar important de proiecte menite sa sustina reformele democratice si dezvoltarea Republicii Moldova. In acest sens, ambasadorul a reiterat pozitia noilor autoritati poloneze de a sustine in continuare Republica Moldova in implementarea proiectelor de dezvoltare si in directia integrarii europene. Partile au discutat in context despre recentele evolutii politice din Polonia si ultimele alegeri parlamentare din aceasta tara si a fost accentuat faptul ca politica noului guvern fata de tara noastra ramane neschimbata.

Interlocutorii au apreciat drept ascendent dialogul politic dintre Republica Moldova si Republica Polonia, suplimentat prin relatii economice si culturale deosebite. A fost remarcata dinamica pozitiva a raporturilor comerciale dintre Republica Moldova si Polonia pe parcursul anului 2007.

Partile, de asemenea, au abordat aspecte ce vizeaza implementarea Planului de Actiuni RM - UE. In context, Ambasadorul polonez a reafirmat sustinerea Republicii Polone pentru acordarea tarii noastre a regimului de Preferinte Comerciale Autonome. Interlocutorii la fel au salutat perspectiva demararii in 2008 a unor negocieri pe marginea unui nou acord politic dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana in schimbul Acordului de Parteneriat si Cooperare, document care expira in iulie anul viitor.

12.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova