version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











13 december 2007

Francofonia capata o pondere crescanda in sistemul relatiilor internationale, a declarat Marian LUPU, Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, in cadrul festivitatii prilejuite de cea de-a X-a aniversare a filierelor universitare francofone din Moldova, care s-a desfasurat miercuri, 12 decembrie, in incinta Universitatii de Stat de Medicina si Farmacie "Nicolae Testemitanu".

Noi apreciem la cel mai inalt nivel rezultatele activitatii Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF), atat la capitolele promovarii valorilor si practicilor democratice si apararii drepturilor omului, precum si in ceea ce priveste dezvoltarea si integrarea culturala a statelor membre ale comunitatii francofone, a afirmat Marian LUPU. In plan cultural, aderarea tarii noastre in 1997 la familia statelor francofone a insemnat deschiderea unor perspective internationale mai largi de colaborare, oferind Republicii Moldova posibilitatea de a beneficia de statutul ei de membru cu drepturi depline al acestei organizatii.

Presedintele Legislativului a mentionat activitatea fructuoasa a Agentiei Universitare a Francofoniei in calitatea acesteia de partener al OIF. Fiind operator direct al Francofoniei, AUF contribuie la cooperarea si solidaritatea intre institutiile universitare francofone, iar importanta programelor de dezvoltare a politicilor de tineret, este greu de exagerat. Actualmente circa 63 la suta din toti tinerii ce studiaza limbile straine la liceu sau facultate sunt francofoni. Acest lucru nu poate sa nu ne bucure, precum si faptul ca in cadrul universitatilor noastre avem 6 filiere francofone, iar la liceele din capitala si din mai multe localitati din tara, activeaza clase bilingve, in care isi fac studiile circa 4000 elevi, a spus Marian LUPU.

Referindu-se la o alta dimensiune a cooperarii in cadrul Francofoniei, spicherul a remarcat si rolul dialogului interparlamentar dintre Republica Moldova si Franta. Examinand posibilitatile de dinamizare a relatiilor bilaterale, de facilitare a contactelor dintre agentii economici, institutiile culturale si de invatamant, vom incerca sa dovedim ca solidaritatea tarilor francofone nu este ceva abstract. Tin sa accentuez ca realizarea dezideratului nostru de aderare la Uniunea Europeana nu este simpla, de unde si interesul nostru de a avea un sprijin efectiv al fiecarei tari prietene pe un anumit domeniu concret, iar utilizarea mijloacelor si tuturor instrumentelor posibile, inclusiv a participarii noastre la Francofonie constituie o reala apropiere a Republicii Moldova de standardele si normele europene, a mai mentionat Presedintele Parlamentului.

Marian LUPU a adus multumiri partenerilor francezi, in special Agentiei Universitare a Francofoniei, Ambasadei Frantei in Republica Moldova si Aliantei Franceze din Moldova pentru implementarea unui sir de programe in tara noastra.

Agentia Universitara a Francofoniei (AUF) este o institutie multilaterala, partenera a Organizatiei Internationale a Francofoniei (OIF) si contribuie la cooperarea si solidaritatea intre institutiile universitare francofone. Din cadrul AUF fac parte 657 institutii universitare din lume, inclusiv 8 universitati din Republica Moldova.

13.12.2007
Sectia Relatii cu Mass-Media a Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova