version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











4 may 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a convocat, joi, 4 mai curent, sedinta de lucru a Consiliului de Observatori pentru monitorizarea procesului de reconstructie si restaurare a complexului monastic Curchi. Spicherul a accentuat faptul ca procesul de restaurare a manastirii Curchi se afla la o etapa calitativ noua din punct de vedere juridic si administrativ, fapt ce necesita coordonarea actiunilor ce urmeaza a fi intreprinse in viitorul imediat.

In cadrul sedintei s-a comunicat faptul ca pe parcursul acestui an vor fi definitivate lucrarile de proiectare si elaborarea planului general al complexului monastic. Totodata, pentru anul 2006 au fost enuntate trei obiective principale asupra carora urmeaza sa fie directionata activitatea de reconstructie: efectuarea expertizei si inceperea lucrarilor la biserica principala, amenajarea unui bloc locativ si a casei arhieresti. De asemenea, participantii la sedinta au fost informati despre faptul ca pe teritoriul manastirii au inceput deja sapaturile arheologice. Potrivit estimarilor preliminare ale specialistilor, lucrarile de restaurare a intregului complex monastic Curchi ar putea dura aproximativ 5-6 ani.

Arhimandritul SILUAN a informat Consiliul de Observatori ca in momentul actual pe contul special destinat colectarii de fonduri pentru reconstructia complexului monastic Curchi s-au adunat 8, 9 milioane lei.

De asemenea, Presedintele Parlamentului a accentuat faptul ca este esential ca in procesul de restaurare a complexului monastic Curchi sa fie restabilite si conservate valorile istorice, arheologice, arhitecturale si spirituale ale acestuia.

Consiliul de Observatori a fost instituit pentru asigurarea transparentei si competitivitatii procesului de executare a lucrarilor in procesul de restaurare a complexului monastic Curchi. Din componenta Consiliului fac parte membri ai Executivului, reprezentanti ai organizatiilor ecologice, obstesti, etc. Presedinte al Consiliului de Observatori este Ala POPESCU, sefa Curtii de Conturi.

04.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova