version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











19 may 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a primit reprezentantii comunitatii ucrainene din Republica Moldova. Potrivit spicherului, intrevederea respectiva se inscrie in initiativa Legislativului de cooperare cu societatea civila.

Marian LUPU a mentionat ca aceasta este prima intrevedere de acest fel cu reprezentantii comunitatii ucrainene, care este una dintre cele mai reprezentative din Republica Moldova. In context, spicherul a accentuat necesitatea organizarii regulate a unor astfel de intalniri pentru stabilirea unei cooperari eficiente dintre forul legislativ si societatea civila in vederea identificarii solutiilor la problemele existente. Marian LUPU a accentuat faptul ca intrevederile respective trebuie sa se desfasoare pe baza permanenta si sa nu se reduca la discutii formale.

"Avem un scop comun de a asigura si mentine pacea interetnica si stabilitatea in societate, inclusiv prin consolidarea eforturilor in asigurarea si respectarea drepturilor minoritatilor nationale. Numai in comun vom putea contribui la promovarea politicilor economice si sociale de dezvoltare a tarii", a subliniat Presedintele Legislativului.

Spicherul, de asemenea, a mentionat faptul ca reprezentantii comunitatii ucrainene isi desfasoara activitatea in spiritul convietuirii pasnice si mentinerii echilibrului etnic din Republica Moldova, aducand o contributie semnificativa in dezvoltarea tarii. Marian LUPU a mai declarat ca este esential ca reprezentantilor minoritatilor nationale sa li se acorde oportunitatea de a se integra plenar in societate, precum si posibilitatea de a-si pastra si promova valorile si traditiile nationale.

Reprezentantii comunitatii ucrainene au apreciat, la randul sau, cadrul legislativ existent in domeniul protejarii drepturilor minoritatilor nationale, insa au atentionat asupra unor probleme existente la nivel practic. In special, ei s-au referit la sfera educationala, pregatirea tinerilor specialisti, editarea de ziare in limba ucraineana, etc. In acest sens, membrii comunitatii ucrainene au subliniat si necesitatea studierii aprofundate a limbii de stat in scolile cu predare in limba rusa si lacunele existente in aceasta privinta.

Membrii comunitatii ucrainene au precizat, de asemenea, faptul ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese considerabile in domeniul asigurarii drepturilor minoritatilor etnice.

Interlocutorii au convenit ca in cadrul urmatoarei intrevederi, reprezentantii comunitatii ucrainene sa formuleze cateva probleme concrete pentru a fi discutate, inclusiv cu participarea factorilor de decizie responsabili.

Din totalul de 101 deputati ai Parlamentului Republicii Moldova, 11 parlamentari sunt ucraineni de nationalitate.

In prezent, comunitatea ucraineana din Republica Moldova intruneste peste 600 mii reprezentanti si are 11 organizatii teritoriale. In tara exista cca 55 de scoli cu predare si studiere a limbii si culturii ucrainene, precum si 63 de colective artistice.

19.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova