version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











10 may 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu reprezentantii Comisiei economice a Camerei Deputatilor a Parlamentului Republicii Cehe, care efectueaza o vizita in tara noastra intre 9-14 mai curent. Delegatia este condusa de catre Miroslav KAPOUN, Presedinte al Comisiei economice.

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, miercuri, 10 mai curent, proiectul ordinei de zi pentru perioada 18 - 26 mai curent. In aceasta perioada sedintele plenare se vor desfasura in zilele de joi.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a avut o intrevedere cu reprezentantii Comisiei economice a Camerei Deputatilor a Parlamentului Republicii Cehe, care efectueaza o vizita in tara noastra intre 9-14 mai curent. Delegatia este condusa de catre Miroslav KAPOUN, Presedinte al Comisiei economice.

Marian LUPU a apreciat inalt parteneriatul si dezvoltarea ascendenta a relatiilor bilaterale moldo-cehe, exprimandu-si, totodata, speranta ca vizita parlamentarilor cehi va contribui la intensificarea dialogului interparlamentar si la stabilirea unor contacte active permanente intre reprezentantii comisiilor parlamentare de profil. In acest sens, Marian LUPU a declarat ca Parlamentul este deschis catre orice forma de cooperare in vederea dezvoltarii relatiilor economice bilaterale, mentionand posibilitatea institutionalizarii relatiilor parlamentare, organizarea forumurilor economice, etc.

De asemenea, spicherul a solicitat sustinerea Republicii Cehe in procesul de negociere cu Comisia Europeana a sistemului de Preferinte Comerciale Autonome, in vederea atenuarii efectelor negative ale incetarii Acordurilor de Liber Schimb dintre Republica Moldova si Romania, si Bulgaria, odata cu aderarea acestor doua state la Uniunea Europeana. In context, Presedintele Parlamentului a solicitat sprijinul Cehiei in vederea negocierii unui nou instrument de asistenta tehnica si economica pentru tara noastra, accentuand faptul ca TACIS, actualul mecanism de asistenta a UE, nu corespunde necesitatilor si exigentelor implementarii Planului de Actiuni RM - UE.

Miroslav KAPOUN a exprimat, la randul sau, disponibilitatea Cehiei de a sustine Republica Moldova pe calea integrarii europene, subliniind faptul ca Cehia ar putea impartasi Moldovei experienta sa in procesul de armonizare a legislatiei nationale la Acquis-ul comunitar.

Totodata, presedintele Comisiei economice a precizat ca Cehia detine intaietate printre statele-membre ale Uniunii Europene in domeniul investitiilor. In context, parlamentarul ceh a mentionat faptul ca Cehia a obtinut recent cel mai mare contract de investitii din Europa Centrala in valoare de 3 miliarde dolari in sfera producerii autovehiculelor. Potrivit oficialului ceh, tara sa este dispusa sa impartaseasca Moldovei experienta legislativa in domeniul investitiilor si practica Cehiei privind edificarea unor zone industriale strategice.

Interlocutorii au convenit asupra faptului ca in cadrul urmatoarelor vizite ale delegatiilor celor doua state sa participe reprezentanti ai agentiilor responsabile de domeniul investitional.

Din componenta delegatiei mai fac parte Ladislav Urban, membru al Comisiei economice, Antonin Sykora, membru al Comisiei economice, Pavel H?nig, membru al Comisiei pentru aparare si securitate, Josef Hojdar, Consilierul Prim-ministrului, Dana Chromcova, functionar al Aparatului Camerei Deputatilor a Parlamentului ceh.

Biroul permanent al Parlamentului a aprobat, miercuri, 10 mai curent, proiectul ordinei de zi pentru perioada 18 - 26 mai curent. In aceasta perioada sedintele plenare se vor desfasura in zilele de joi.

Astfel, deputatii vor discuta proiectul de lege cu privire la medierea in cauzele penale, precum si vor examina modificari la Codul de procedura penala, Codul muncii, Legea cu privire la Programul de privatizare pentru anii 1997-1998, Legea privind asigurarea activitatii Presedintelui Republicii Moldova, Legea cu privire la Banca Nationala a Moldovei, Legea cu privire la Guvern, etc.

Totodata, intre 18 - 26 mai curent, Legislativul va examina modificari ale Legii cu privire la cultura fizica si sport, Legii cu privire la tariful vamal, Legii cu privire la patenta de intreprinzator, Codului cu privire la contraventiile administrative, etc.

Parlamentarii, de asemenea, vor examina modificari la Hotararile Parlamentului privind desemnarea componentei nominale a delegatiilor Parlamentului in unele organizatii parlamentare internationale si privind componenta numerica si nominala a Biroului Permanent al Parlamentului.

In aceasta perioada, Parlamentul va supune dezbaterilor ratificarea Conventiei intre Guvernul Republicii Moldova si Guvernul Republicii Macedonia pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a Protocolului la aceasta

10.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova