version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











16 may 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, a primit-o pe Heather M. HODGES, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statelor Unite ale Americii in tara noastra, cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice in Republica Moldova.

Marian LUPU a felicitat ambasadoarea Statelor Unite pentru discursul rostit cu prilejul incheierii misiunii sale diplomatice in tara noastra, subliniind faptul ca oficialul american a dat o apreciere echilibrata si corecta a fenomenelor social-politice din Republica Moldova.

Spicherul a exprimat gratitudinea si recunostinta Parlamentului pentru contributia d-nei Heather M. HODGES la dezvoltarea relatiilor bilaterale moldo-americane si sustinerea plenara a aspiratiilor europene ale Republicii Moldova.

Presedintele Parlamentului a apreciat inalt contributia si rolul important al Statelor Unite in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, mentionand in special participarea SUA in calitate de observator la formatul de negocieri, precum si dialogul bilateral al Statelor Unite cu ceilalti participanti implicati in solutionarea conflictului transnistrean. "Sustinerea activa acordata Republicii Moldova din partea Statelor Unite in identificarea unei solutii viabile a conflictului transnistrean a impulsionat procesul de reglementare a diferendului de pe Nistru. ", a subliniat spicherul.

Marian LUPU, de asemenea, a accentuat rolul deosebit pe care il are pentru tara noastra asistenta SUA si multiplele proiecte derulate cu suportul financiar al Statelor Unite in contextul transformarilor democratice din tara noastra, armonizarii cadrului legal national la standardele internationale si dezvoltarii social-economice a Republicii Moldova. Presedintele Parlamentului a remarcat si contributia esentiala a Statelor Unite in procesul de combatere a traficului de fiinte umane din Republica Moldova.

De asemenea, spicherul a exprimat multumiri Statelor Unite ale Americii pentru sprijinul tarii noastre in procesul de integrare regionala si europeana, precum si pentru sustinerea Republicii Moldova in dialogul cu Uniunea Europeana si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord. In contextul relatiilor cu NATO, Marian LUPU a salutat contributia SUA in procesul de negociere a Planului Individual de Actiuni si Parteneriat (IPAP) cu aceasta importanta organizatie internationala.

Spicherul a remarcat, de asemenea, cooperarea buna dintre cele doua state si faptul ca Republica Moldova si SUA au reusit sa construiasca relatii de parteneri sinceri.

La randul sau, Heather M. HODGES a declarat ca este foarte important faptul ca Republica Moldova este deschisa catre noi schimbari si transformari si este dispusa sa accepte sprijinul si ajutorul din exterior.

"Viitorul Republicii Moldova este in Europa si ne bucuram sa putem contribui la integrarea europeana a tarii Dvs. Prezenta activa a Uniunii Europene in Republica Moldova este benefica pentru tara Dvs.. Este important ca autoritatile si cetatenii sa constientizeze faptul ca Moldova, chiar daca nu are momentan perspectiva aderarii imediate la UE, are doar de castigat de pe urma implementarii Planului de Actiuni RM - UE", a afirmat Heather M. HODGES.

In acelasi context, oficialul american a apreciat importanta deosebita a obtinerii de catre Republica Moldova a statutului de membru cu drepturi depline in cadrul SEECP, precizand faptul ca acest aranjament ofera enorme posibilitati de a valorifica perspectiva europeana a Republicii Moldova.

In alta ordine de idei, ambasadoarea SUA a subliniat importanta continuarii combaterii fenomenelor coruptiei si a traficului de fiinte umane, necesitatea reformarii sectorului energetic al tarii si suplimentarii fondurilor destinate implementarii IPAP, precum si importanta imbunatatirii legislatiei electorale a Republicii Moldova in conformitate cu recomandarile OSCE.

16.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova