version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











12 may 2006

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Abdullah AL-DUWAIKH, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statului Kuwait in Republica Moldova, cu sediul la Ankara.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Charalambos DIMITRIOU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Elene in Republica Moldova, cu sediul la Kiev.

Vicepresedintele Parlamentului Maria Postoico l-a primit pe Mohamed Lessir, ambasadorul Republicii Tunisiene in Republica Moldova cu resedinta la Ankara

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Abdullah AL-DUWAIKH, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Statului Kuwait in Republica Moldova, cu sediul la Ankara.

Marian LUPU a apreciat inalt sustinerea acordata Republicii Moldova de catre statul Kuwait, mentionand in special semnarea si implementarea Acordului de credit in vederea finantarii proiectului "Ameliorarea sistemelor de aprovizionare cu apa potabila in sase localitati din Republica Moldova", in valoare de 6,5 mln. dolari. In context, spicherul s-a pronuntat pentru extinderea si consolidarea relatiilor bilaterale, subliniind in special necesitatea valorificarii oportunitatilor investitionale si facilitarii dialogului dintre oamenii de afaceri din cele doua state.

Presedintele Parlamentului a accentuat, de asemenea, disponibilitatea Legislativului de a contribui la impulsionarea cooperarii economice bilaterale, inclusiv prin capacitatile forului legiuitor de a crea un cadru legal atractiv in domeniul investitional.

Abdullah AL-DUWAIKH a afirmat, la randul sau, ca statul Kuwait apreciaza Republica Moldova drept un partener valoros si o tara prietena. Totodata, ambasadorul a exprimat interesul Kuwaitului de a coopera cu Republica Moldova in principal in domeniul agricol, dar si in alte domenii de interes comun.

Interlocutorii au discutat, de asemenea, oportunitatea identificarii unor noi mecanisme si proiecte pentru Republica Moldova care ar putea fi sustinute de catre Fondul Kuwaitean pentru Dezvoltare Economica Araba.

In cadrul intrevederii, Marian LUPU a transmis o invitatie oficiala omologului sau din statul Kuwait de a vizita Republica Moldova. La randul sau, Abdullah AL-DUWAIKH, ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Kuwaitului in tara noastra, a adresat spicherului invitatia oficiala de a efectua o vizita in Kuwait.

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian LUPU, l-a primit pe Charalambos DIMITRIOU, Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar al Republicii Elene in Republica Moldova, cu sediul la Kiev.

Marian LUPU a remarcat dinamica pozitiva pe care o inregistreaza relatiile bilaterale moldo-elene, pronuntandu-se, totodata, pentru intensificarea cooperarii economice si intensificarea schimburilor comerciale dintre cele doua state. In context, Presedintele Parlamentului a subliniat dialogul politic constructiv si cooperarea activa stabilita la nivel interparlamentar.

De asemenea, spicherul a adus multumiri autoritatilor Greciei pentru sustinerea Republicii Moldova in directia integrarii europene, mentionand in special suportul acestei tari in procesul de aderare a Moldovei in calitate de membru cu drepturi depline la SEECP.

Charalambos DIMITRIOU a exprimat disponibilitatea Greciei de a sustine eforturile de integrare europeana ale Republicii Moldova. Ambasadorul a accentuat in acest sens necesitatea deschiderii unei ambasade a Republicii Elene la Chisinau. Oficialul elen s-a pronuntat, de asemenea, pentru stabilirea unor contacte intre oamenii de afaceri din cele doua state in vederea dinamizarii relatiilor comerciale bilaterale, precum si in perspectiva initierii unor investitii comune.

Vicepresedintele Parlamentului Maria Postoico l-a primit pe Mohamed Lessir, ambasadorul Republicii Tunisiene in Republica Moldova cu resedinta la Ankara

Perspectivele dezvoltarii relatiilor bilaterale moldo-tunisiene au constituit subiectul principal al intrevederii de astazi a vicepresedintelui Parlamentului Maria POSTOICO cu Mohamed LESSIR, ambasador al Republicii Tunisiene in tara noastra cu resedinta la Ankara. Maria Postoico si-a exprimat certitudinea, ca acreditarea lui Mohamed Lessir in calitate de prim ambasador al Tunisiei in Republica Moldova, va contribui la consolidarea dialogului politic si la valorificarea potentialului existent intre cele doua tari. Partile au identificat mai multe posibilitati de cooperare bilaterala, inclusiv in sfera economica si cea a turismului. Dat fiind ca intre cele doua tari deocamdata nu exista un cadru juridic de colaborare, s-a mentionat necesitatea initierii si semnarii unui sir de acorduri bilaterale.

Pentru Republica Moldova, obiectiv major al careia este integrarea europeana, prezinta interes experienta Tunisiei de colaborare comerciala cu Uniunea Europeana. Circa 80 la suta din exporturile tunisiene se efectueaza in statele membre ale UE. Tunisia dispune si de o bogata experienta in domeniul turismului, ea fiind vizitata anual de cca 6,5 mln de turisti.

Mohamed Lessir a sustinut propunerea doamnei Maria Postoico de a initia crearea grupurilor de prietenie in cadrul parlamentelor celor doua state, dimensiunii parlamentare revenindu-i un rol esential in stabilirea si dezvoltarea unor relatii eficiente, pragmatice si reciproc avantajoase intre Moldova si Tunisia.

12.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova