version francaise
The Parliament of the Republic of Moldova
english version
русская версия



Initiatives, proposals
Agenda
Plenary sitting records
The Press Service Communiques
Parliamentary Supervision
External Relations
Cooperation with Civil Society
Buletin Parlamentar
Research











29 may 2006

Sergiu STATI, presedintele Comisiei parlamentare pentru politica externa si integrare europeana, a avut o intrevedere cu viceprim-ministrul Ivailo KALFIN, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Bulgaria, aflat intr-o vizita oficiala in tara noastra.

Sergiu STATI a exprimat multumirea Parlamentului pentru sustinerea acordata Republicii Moldova in procesul de integrare europeana, in special in procesul de obtinere a statutului de membru cu drepturi depline al SEECP si CEFTA. In acest context, Sergiu STATI a solicitat Bulgariei sprijinul si sustinerea Republicii Moldova in procesul de integrare europeana si impartasirea experientei Bulgariei la acest capitol, prin organizarea diferitelor seminare, training-uri, etc. Presedintele Comisiei parlamentare si-a mai exprimat speranta ca Bulgaria va adera la Uniunea Europeana in termenele stabilite, la 1 ianuarie 2007.

Sergiu STATI, de asemenea, a salutat relatiile traditional bune dintre Republica Moldova si Bulgaria, pronuntandu-se, totodata, pentru intensificarea dialogului si contactelor la nivel interparlamentar in vederea efectuarii unui schimb eficient de experienta.

De asemenea, Presedintele comisiei pentru politica externa si integrare europeana a facut un scurt bilant al situatiei politice din Parlament si a trasat prioritatile forului legiuitor in conformitate cu prevederile Programului calendaristic pentru anii 2005-2009 si a Planului de realizare a angajamentelor asumate in fata Consiliului Europei.

La randul sau, viceprim-ministrul Ivailo KALFIN, ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Bulgaria, a declarat ca procesul de extindere a Uniunii Europene trebuie sa continue. "Viitorul Uniunii Europene consta in unificarea tuturor statelor democratice din regiune", a mai afirmat oficialul bulgar.

In acest context, seful diplomatiei bulgare a salutat aderarea Moldovei la SEECP si CEFTA, precizand ca tara noastra poate beneficia in cadrul cooperarii regionale printr-un sir de proiecte economice si investitionale. Viceprim-ministrul a exprimat disponibilitatea Bulgariei de a impartasi Republicii Moldova experienta de integrare europeana a acestei tari si de a evita greselile comise de Bulgaria pe calea integrarii europene.

Referindu-se la problematica transnistreana, ministrul de externe al Bulgariei a reiterat sustinerea suveranitatii si integritatii teritoriale a Republicii Moldova. Ivailo KALFIN a mai declarat ca Federatia Rusa este obligata sa-si retraga armamentul si trupele militare de pe teritoriul Moldovei si sa-si onoreze angajamentele asumate la Istanbul.

29.05.2006
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Home page Mail us

Copyright © 2001-2009 The Parliament of Republic of Moldova