version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










1 сентября 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a participat la festivitatea de incepere a noului an de studiu la gimnaziul-internat din localitatea Vascauti, raionul Floresti.

In mesajul de felicitare adresat elevilor si corpului didactic al gimnaziului cu acest prilej, Marian Lupu a mentionat ca este placut surprins de perseverenta si calitatile de care dau dovada in procesul de studii. Marian Lupu a subliniat ca a ales sa vina anume la aceasta institutie pe motiv ca acei copii care invata si locuiesc aici au nevoie de sustinere si incurajare intr-o masura mai mare decat elevii care merg la alte scoli.

Totodata, spicherul a apreciat ca, pentru a asigura educatia si instruirea copiilor la cel mai inalt nivel, este necesar sa fie create conditii adecvate de munca si de salarizare pentru cadre didactice. In acest sens, Presedintele Parlamentului a anuntat ca in luna octombrie, Legislativul va examina proiectul de lege cu privire la stabilirea salariilor pentru angajatii din sectorul bugetar, propus de Guvern si care prevede majorarea retributiei muncii.

In particular, potrivit lui Marian Lupu, la prima etapa, pana la 1 noiembrie curent, in baza acestui document, pentru pedagogi se prevede o majorare a salariilor cu cca 40 la suta.

In scopul imbunatatirii activitatii gimnaziului, Presedintele Parlamentului a donat institutiei un automobil de model VAZ-2121 "Niva", precum si bonuri pentru cate 1000 litri de motorina si benzina. De asemenea, Parlamentul, care patroneaza acest gimnaziu-internat, si-a asumat cheltuielile, in suma de 10 mii de lei, pentru repararea fatadei unui bloc al scolii.

Marian Lupu a declarat ca va asigura administratiei scolii toata asistenta necesara pentru imbunatatirea activitatii institutiei. Presedintele Parlamentului a adaugat ca a solicitat Guvernului sa prevada in proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2006 resurse financiare pentru constructia unei sali de sport, de care scoala nu dispune si pentru reparatia capitala a centralei termice.

Gimnaziul-internat din Vascauti a fost fondat in 1957. In prezent, aici studiaza si locuiesc cca 300 de copii orfani si din familii defavorizate social.

01.09.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова