version francaise
Парламент Республики Молдова
english version
русская версия



Инициативы, предложения
Повестка дня
Стенограммы
Сообщения пресс-службы
Парламентский контроль
Внешние отношения
Cooperarea cu societatea civila
Парламентский Вестник
Исследования и анализ










8 сентября 2005

Presedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, care participa la lucrarile celei de-a doua Conferinte mondiale a spicherilor, a avut la New York o intrevedere cu omologul sau rus, Boris Grizlov. Partile au facut un schimb de opinii referitor la situatia actuala a relatiilor bilaterale si despre modalitatile de impulsionare a acestora.

Marian Lupu l-a informat pe spicherul Dumei de Stat a Federatiei Ruse despre realizarile actualului Legislativ moldovean, subliniind ca una dintre prioritatile declarate este diplomatia parlamentara. In context, Presedintele Parlamentului a declarat ca, in viziunea autoritatilor Republicii Moldova, Federatia Rusa ramane a fi unul dintre partenerii strategici ai tarii noastre.

Referindu-se la necesitatea revitalizarii si impulsionarii relatiilor bilaterale, Marian Lupu a accentuat importanta dimensiunii parlamentare in acest proces si a propus reexaminarea si optimizarea actualului cadru juridic, in particular revenirea la Acordul de cooperare interparlamentara, semnat in 1996 si reanimarea Comisiei mixte interparlamentare de cooperare intre Adunarea federala a Federatiei Ruse si Parlamentul Republicii Moldova, care desi a fost creata in octombrie 2003, nu s-a convocat nici o data, precum si identificarea unor noi mecanisme de colaborare.

Boris Grizlov a sustinut plenar initiativele omologului sau moldovean si a subliniat ca, in prezent, exista nu doar necesitatea unui dialog interparlamentar bilateral, dar si o dorinta a legislatorilor rusi in acest sens.

Spicherul rus a recunoscut ca, anterior, au existat mai multe discutii contradictorii in cadrul Parlamentului rus la subiectul relatiilor cu Republica Moldova. Dar ca aceasta etapa tine deja de domeniul trecutului, iar actuala situatie este mult mai calma si exista o mai mare deschidere spre Republica Moldova, in special dupa recenta vizita a Presedintelui Vladimir Voronin in Cazani.

In context, Presedintele Parlamentului moldovean s-a referit la domeniile cu potential pentru dezvoltarea parteneriatului moldo-rus de interes reciproc. Printre acestea se evidentiaza dimensiunea sociala si cea comercial-investitionala.

Boris Grizlov a declarat ca Federatia Rusa ar putea deveni un factor important pentru dezvoltarea economica a Republicii Moldova, dat fiind faptul ca tara sa este o importanta piata de desfacere pentru marfurile moldovenesti, apreciate si cautate de consumatorii rusi.

Presedintele Dumei de Stat a acceptat cu placere invitatia lui Marian Lupu sa efectueze o vizita oficiala in Republica Moldova. Evenimentul este preconizat pentru mijlocul anului 2006. In context, partile au convenit sa intensifice eforturile, bazate pe o abordare sistemica si de program, pentru perfectionarea cadrului juridic si a instrumentelor de cooperare parlamentara in cadrul formatiunilor institutionale disponibile. La rindul lor, spicherii vor mentine un dialog permanent pentru a efectua schimb de opinii pe marginea subiectelor abordate, precum si pentru a identifica alte dimensiuni de interes reciproc.

08.09.2005
Serviciul de presa si imagine al Parlamentului


Заглавная страница Пишите нам

Copyright © 2001-2009 Парламент Республики Молдова