Mesajul de salut al dlui Marian LUPU, Presedintele Parlamentului RM, la seminarul Controlul democratic asupra sectorului de securitate: revizuirea documentelor ce tin de aparare si securitate, 21 februarie 2006
Doamnelor si domnilor,
Permiteti-mi, in calitate de gazda a acestui eveniment, sa exprim inalta apreciere fata de aceasta initiativa care vine sa aduca in discutie o tema extrem de importanta si actuala pentru Republica Moldova si care se inscrie in sirul de actiuni menite sa atraga interesul cit mai larg al societatii, precum si sa anime vointa politica la nivelul structurilor guvernamentale fata de acest subiect.
Transparenta si deschiderea manifestata pina acum de catre Parlament in abordarea problemelor de interes national ne permite astazi sa fim martori ai unui dialog deschis si, sint convins, eficient asupra uneia dintre cele mai sensibile componente ale politicii unui stat, si anume securitatea nationala.
Transformarea impresionanta a conceptelor si sfidarilor la adresa securitatii globale si regionale, survenite ca urmare a unor importante schimbari geopolitice, impune noi perceptii si abordari de management a politicilor de securitate. Controlul democratic si civil asupra sectorului de securitate nu este doar un mecanism de eficientizare a politicilor de securitate pentru prevenirea conflictelor, promovarea pacii si democratiei, ci si o masura de siguranta, in special pentru statele care au trait experienta unor regimuri totalitare, impotriva folosirii lor ca instrumente de abuz, violenta sau suprimare a drepturilor omului.
Desi, realizarea functionala a politicilor statului este, pe buna dreptate, considerata prerogativa exclusiva a Executivului, totusi, nu trebuie trecuta cu vederea calitatea Legislativului de cea mai inalta autoritate reprezentativa a vointei poporului. In aceasta ordine de idei, controlul parlamentar asupra sectorului de securitate si aparare in particular este o atributie esentiala pentru Legislativ menita sa dezvolte si sa eficientizeze controlul democratic per ansamblu, intrucit exercitarea controlului parlamentar legitimeaza procesul politic de luare a deciziilor si asigura astfel complementaritatea dintre necesitatea de securitate si democratie. Acest exercitiu se realizeaza eficient prin crearea unui cadru legislativ adecvat care trebuie sa defineasca si sa reglementeze activitatea si atributiile organelor de securitate/aparare, prin adoptarea bugetelor corespunzatoare, dar si prin intermediul altor instrumente care stau la dispozitia deputatilor cum ar fi crearea comisiilor/subcomisiilor de ancheta sau control si multe alte pirghii. In aceasta ordine de idei, in cazul Republicii Moldova pot fi mentionate crearea de catre Parlament a unei sub-comisiei pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activitatii Serviciului de Informatii si Securitate, a unui grup de lucru pentru perfectionarea legislatiei in domeniul activitatii organelor securitatii. In conformitate cu Programul legislativ pe anii 2005-2009 in prezent se lucreaza la o serie de proiecte de acte legislative cum ar fi Legea privind statutul ofiterului de informatii (adoptata deja in prima lectura), Lege privind activitatea informativa, Strategia securitatii nationale si Strategia militara nationala.
De asemenea, dupa semnarea in Planul de actiuni Republica Moldova - Uniunea Europeana, Parlamentul trebuie sa se implice mai activ in monitorizarea implementarii obiectivelor fixate in acest document vis-a-vis de domeniul securitatii:
- Dezvoltarea dialogului politic si cooperarii cu Uniunea Europeana privind solutionarea problemei transnistrene,
- Purtarea unui dialog activ cu Uniunea Europeana privind implementarea Strategiei Europene de Securitate,
- Dezvoltarea posibilitatii pentru alinierea Moldovei la declaratiile privind Politica Externa si de Securitate a Uniunii Europene.
Acestea sunt doar o parte din actiunile menite sa dea curs angajamentelor Republicii Moldova fata de Uniunea Europeana si Consiliului Europei in domeniul reformarii sectorului de securitate.
Onorata asistenta,
Acest seminar, care intruneste parlamentari, reprezentanti ai sectorului asociativ si experti in materie din tara si de peste hotare, ofera oportunitatea realizarii unui schimb de idei si familiarizarii cu bunele practici din domeniu. Tin sa aduc, pe aceasta cale, sincere multumiri organizatorilor pentru aceasta actiune extrem de necesara, atit Parlamentului, cit si societatii moldovenesti, in general, care, cu siguranta va contribui la apropierea tarii noastre de standardele democratice existente.
Imi exprim convingerea ca acest seminar va oferi posibilitatea desfasurarii unor dezbateri consistente care vor contribui la consolidarea parteneriatului dintre Parlament si societatea civila in procesul de elaborare a legislatiei ce vizeaza domeniul de securitate si, de asemenea, vor duce la consolidarea functiei de control al Parlamentului asupra implementarii acestei legislatii.
|